REN21 lipoti fa'afouina e maua ai le fa'amoemoe malosi mo le 100% fa'afouina

O se lipoti fou a le tele-stakeholder renewable energy policy network REN21 na tatalaina i lenei vaiaso ua iloa ai o le toatele o tagata atamamai o le lalolagi i le malosi e talitonu e mafai e le lalolagi ona suia i le 100% malosiaga faʻafouina i le lumanaʻi i le ogatotonu o lenei seneturi.

Ae ui i lea, o le talitonuga i le faʻaogaina o lenei suiga e faʻafefe mai lea itulagi i lea itulagi, ma e latalata i le lautele le talitonuga o vaega e pei o felauaiga o loʻo i ai ni mea e mafai ona fai pe afai o lo latou lumanaʻi e 100% mama.

O le lipoti, ua faaulutalaina REN21 Renewables Global Futures, na tuuina atu ai mataupu e 12 o felafolafoaiga i le 114 tagata tomai faapitoa o le malosi na aumai mai tulimanu uma e fa o le kelope.O le fa'amoemoe e fa'aosofia ma fa'atupu felafolafoaiga e uiga i lu'itau autu o lo'o feagai ma malosiaga fa'afouina, ma sa fa'aeteete e aofia ai tagata masalosalo le malosi fa'afouina o se vaega o i latou na su'esu'eina.

E leai ni valo'aga po'o ni fa'aaliga na faia;ae, o tali ma manatu a le au popoto sa tuufaatasia ina ia mafai ai ona fausia se ata manino o le mea e talitonu tagata e agai i ai le malosi i le lumanai.O le tali sili ona mataʻina na maua mai le fesili 1: "100% mea faʻafouina - o se taunuuga talafeagai o le Maliega Paris?"I lenei mea, e sili atu i le 70% o tagata tali mai na talitonu e mafai ona 100% le lalolagi e faʻamalosia e le malosi faʻafouina i le 2050, faʻatasi ai ma tagata popoto Europa ma Ausetalia e sili ona lagolagoina lenei manatu.

I se tulaga lautele, sa i ai se "maofa'i tele" e faapea o le a pulea e le malosiaga faafouina le vaega o le eletise, ma ua matauina e le au atamamai e oo lava i faalapotopotoga tetele faavaomalo ua sili atu nei ona filifili mo malosiaga faʻafouina a le o mea aoga e ala i tupe faʻafaigaluega saʻo.

E tusa ma le 70% o tagata atamamai na faʻatalanoaina na talitonuina o le tau o mea faʻafouina o le a faʻaauau pea ona paʻu, ma o le a faigofie ona faʻaititia le tau o suauʻu faʻaola uma e oʻo atu i le 2027. E tutusa foi, o le toʻatele o loʻo talitonu e mafai ona vavaeeseina le tuputupu aʻe o le GDP mai le faʻateleina o le faʻaaogaina o le malosi, ma atunuu. e ese'ese e pei ona ta'ua e Tenimaka ma Saina e fai ma fa'ata'ita'iga o atunu'u na mafai ona fa'aitiitia le fa'aaogaina o le malosi ae o lo'o fiafia pea i le fa'atupulaia o le tamaoaiga.

Ua faailoaina luitau autu
O le faʻamoemoe i se lumanaʻi mama i totonu o na tagata tomai faapitoa e 114 na faʻafefeina i le masani ai o le taofiofia, aemaise lava i nisi o leo i Iapani, Amerika ma Aferika lea na taatele ai le masalosalo i le mafai e nei itulagi ona galue atoatoa i le 100% malosiaga faʻafouina.Aemaise lava, o aia fa'apitoa a le alamanuia masani o le malosi na ta'ua o ni fa'alavelave faigata ma faigata i le tele o le fa'aogaina o le malosi mama.

Ae mo felauaiga, e mana'omia se “siitia tau” e suia atoa ai le ala o le malosi mama o lea vaega, o le lipoti lea na maua.O le suia o afi afi ma taʻavale eletise o le a le lava e suia ai le vaega, e talitonu le toʻatele o tagata atamamai, ae o le faʻalauteleina o le faʻaogaina o nofoaafi nai lo le auala o felauaiga o le a sili atu le aʻafiaga.Peitaʻi, e toʻaitiiti e talitonu faapea e foliga mai o lea.

Ma e pei lava o taimi uma, o le tele o tagata atamamai na faitio i malo na le mafai ona tuʻuina atu le mautinoa o faiga faʻavae umi mo le faʻafouina o tupe teufaafaigaluega - o le toilalo o le taʻitaʻiga e vaʻaia mamao ma lautele e pei o Peretania ma le US, e oʻo atu i lalo o Sahara Aferika ma Amerika i Saute.

"O lenei lipoti o loʻo tuʻuina atu ai le tele o manatu faʻapitoa, ma e faʻamoemoe e faʻaosofia talanoaga ma felafolafoaiga e uiga i avanoa ma luʻitau o le ausiaina o le 100% malosiaga faʻafouina i le lumanaʻi i le ogatotonu o le seneturi," o le tala lea a le failautusi faʻapitoa o le REN21 Christine Lins.“O mafaufauga moomoo e le oo i tatou iina;e na o le malamalama atoatoa i luitau ma le auai i felafolafoaiga malamalama e uiga i le auala e foia ai, e mafai ai e malo ona faʻaaogaina faiga faʻavae saʻo ma faʻaosofia tupe e faʻavavevave ai le saoasaoa o le faʻatinoina."

Na faaopoopo mai e le taitaifono o le REN21 Arthouros Zervos e toaitiiti semanu e talitonu i tua i le 2004 (ina ua faavaeina le REN21) e oo atu i le 2016 malosiaga faʻafouina o le a maua ai le 86% o mea fou faʻapipiʻi eletise a le EU, pe o Saina o le a avea ma malosiaga sili ona mama i le lalolagi."O le telefoni mo le 100% malosi faʻafouina e leʻi manatu mamafa," o le tala lea a Zervos."I aso nei, o loʻo faʻatautaia e le au atamamai o le malosi o le lalolagi i talanoaga faʻapitoa e uiga i lona mafai, ma le a le taimi."

Su'esu'ega fa'aopoopo
O le '12 felafolafoaiga' a le lipoti na aafia ai le tele o mataupu, aemaise lava le fesiligia e uiga i le 100% malosiaga faʻafouina i le lumanaʻi, ae faʻapea foʻi mea nei: faʻafefea ona fetaui lelei le manaʻoga o le malosi o le lalolagi ma le malosi o le malosi;pe o le 'manumalo e ave mea uma' pe a o'o mai i le gaosiga o le malosi fa'afouina;o le fa'avevela fa'aeletise e suitulaga i le vevela;pe fia sea maketi o le a maua e taavale eletise;o le teuina o se tagata tauva po'o se lagolago o le eletise;le avanoa o aai tetele, ma le mafai ona fa'afouina e fa'aleleia ai le avanoa mo tagata uma.

O le 114 polled experts na aumai mai le lalolagi atoa, ma o le lipoti a le REN21 na faʻavasegaina a latou tali averesi i le itulagi.O le auala lea na tali mai ai tagata atamamai o itulagi taʻitasi:

Mo Aferika, o le maliliega sili ona manino o le felafolafoaiga o le mauaina o le malosi o loʻo faʻamalumaluina pea le 100% o le malosi faʻafouina.

I Ausetalia ma Oseania o le mea autu na ave i ai o le maualuga o le faʻamoemoe mo le 100% faʻafouina.

E talitonu tagata atamamai Saina e mafai e nisi o itulagi o Saina ona ausia le 100% faʻafouina, ae talitonu o se sini maualuga tele i le lalolagi atoa.

● O le popolega autu a Europa o le faʻamautinoaina o le lagolago malosi mo le 100% o mea faʻafouina e faʻafefe ai suiga o le tau.

I Initia, o loʻo faʻaauau pea le felafolafoaiga o le 100% renewables, ma le afa o i latou na suʻesuʻeina e talitonu o le faʻamoemoe e le mafai ona oʻo i le 2050.

● Mo le itulagi o Latam, e leʻi amataina le felafolafoaiga e uiga i le 100% renewable, ma le tele o mataupu mamafa o loʻo i luga o le laulau.

● Faʻatapulaʻaina avanoa a Iapani o loʻo faʻaititia ai faʻamoemoega e uiga i le avanoa o le 100% renewables, o le tala lea a le au atamamai i le atunuʻu.

● I totonu o le US o loʻo i ai le masalosalo malosi e uiga i le 100% mea faʻafouina ma e naʻo le toʻalua mai le toʻavalu tagata tomai faʻapitoa e talitonu e mafai ona tupu.


Taimi meli: Iuni-03-2019